Soarele în tradiţia populară" În creaţiile populare soarele este personificat, el trezindu-se dimineaţa şi odihnindu-se noaptea.Soarele are trăsături fizice şi calităţi umane: dimineaţa e copil de şapte ani dar, umblând toată ziua şi văzând răutăţile din lume, până seara capătă o barbă albă, până la brâu. Simbolul solar este strâns legat de viaţă, zeităţile solare Ra (Egipt), Visnu (India), Mithra (Orientul Mijlociu) şi Apollo ( Grecia ) reprezentând treapta cea mai de sus a cultului solar, prima mare religie cu caracter universal.
Apariţia motivului solar în arhitectura ţărănească are rolul magic al protectiei impotriva unor duşmani nevăzuţi. Intrarea în gospodărie se face sub semnul protecţiei solare. Maramureşul excelează în astfel de reprezentări. Pe porţile de aici rozetele solare, crucea înscrisă în cerc, vârtejurile, apar într-o cracteristică îmbinare cu arborele vieţii puternic stilizat. În interiorul ţărănesc motivul solar apare pe aproape toate obiectele: pe piesele de mobilier, pe obiectele de uz sau pe unelte. "(Maria Golban)
Ingerii "Ingerii sunt fiinte aflate tot timpul intre cer si pamant, ducand mesaje de la oameni la Dumnezeu si inapoi. De unde vin ingerii, oamenii nu prea stiu.
Demult, tare demult, se zvonea ca ingerii au aparut din apa cu care S-a spalat Dumnezeu pe maini la facerea lumii, dupa ce a terminat de mesterit pamantul.Creatorul Si-a inmuiat mainile in apa si le-a scuturat, iar stropii de apa , raspanditi peste tot, s-au transformat in ingeri.
Ingerii locuiesc in cer.Sunt organizati in noua cete si sunt condusi de Arhanghelii Mihail si gavril.Sunt multe feluri de ingeri, cei mai cunoscuti fiind aceia cu mai multe aripi - serafimii si ingerii cu mai multi ochi- heruvimii.'(Ingeri,Zmei si Joimarite-Mitologie populara pe intelesul copiilor)